Cavapoo

De Cavapoo is een intelligente en makkelijk trainbare Knuffelbeer !!!

Het zachte relaxte van de Cavalier met de intelligentie van de poedel, een prachtige combinatie van karakters.
De Cavapoo is een makkelijk opvoedbare hond, snel van begrip, geschikt voor elk type baasjes, van jong tot ouder. Activiteit en uitdaging in de vorm van spel is wel nodig om ze tevreden te houden.
Ze zouden hypoallergeen zijn, maar daar geloof ik niet in, omdat allergie erg persoonlijk is. Ze verharen weinig tot niet, maar hebben daar in tegen ook meer vachtverzorging nodig.
Er zijn 3 verschillende vachten te onderscheiden;
* Fleecevacht, zachte golvende losse krullen, kan iets verharen als het niet getrimd wordt, moet geknipt worden. Afhankelijk van wat je zelf mooi vind, elke 6-8 weken, komt het meest voor bij de 1e generatiekruising, Hybride genoemd of F1
* Haarvacht, kort draderig, ruiger haar, verharen iets meer, en zijn minder trimbeurten nodig, komt af en toe voor bij 1e generatiekruising.
* Wolvacht, gekruld als een lammetje, dubbele vacht, niet verharend, moet elke 6 weken getrimd worden, komt het meest voor bij de 2e generatiekruising F1b.
(F1b is Cavapoo x Cavapoo, Cavapoo x Poedel of Cavapoo x Cavalier, maar de laatste wordt bijna niet gedaan ivm gezondheid en vacht)
Alle vachten moet minstens een keer per week goed geborsteld worden.

Maar het belangrijkste is natuurlijk de gezondheid, bij een kruising vervallen bijna altijd de ras-typische ziektes/aandoeningen.
De volgende onderzoeken zijn absoluut nodig, omdat het bij beide rassen voor komt;
* PRA (Progressieve Retina Atrofie, blindheid op vroege leeftijd), door DNA onderzoek.
* Patella Luxatie, door onderzoek bij de dierenarts
Daarnaast doen wij de Cavoodle DNA test van Orivet Australié, omdat ze in Australie al heel lang doodles fokken. Dat is een combinatietest van Cavalier en Poedel DNA testen.
De reuen, Gandalf , Gijs en Merlijn, hebben de Poedel DNA testen van Orivet gehad, alle 3 zijn ze vrij verklaard en kunnen het dus niet doorgeven aan de pups.
U kunt zelf zien welke combinatie gezondheidstesten Orivet per ras doet op www.orivet.com.

Garanties op gezondheid kunnen we nooit geven, maar we kunnen wel ons best doen om ziektes zoveel mogelijk te voorkomen door gezonde ouderparen te kruisen.
Op marktplaats worden honden aangeboden voor hoge prijzen, maar laat u daardoor niet in de war brengen, vraag altijd om inzage van gezondheidsonderzoeken en uitslagen daarvan. Zorg wel dat u zelf geïnformeerd bent via de rasverenigingen. Alleen dan kunt u de serieuze fokker van de broodfokker onderscheiden.

Ik fok met, op gezondheid gecontroleerde, eigen rashonden (zowel de Cavaliers als de Poedels) en moet alle kosten verdelen over de 3 of 4 nestjes per jaar. Daarbij heb ik ook eigen poedelreuen aan moeten schaffen, de kosten zijn daarom zelfs hoger als met het fokken van een ras-pup. De honden moeten het hele jaar verzorgd worden, niet alleen als er pups zijn.
Geeft u niets om de gezondheidsonderzoeken? Ga dan aub een deurtje verder.

De Cavapoo is een kruising, maar de moderne benaming is Naturas.
Alleen bij rassen krijg je een stamboom, bij de kruising niet, sommige fokkers maken ze zelf. Maar het heeft totaal geen waarde, er wordt erg veel mee gesjoemeld.
Dat is een van de redenen dat ik DNA certificaten aanvraag bij de testen. Met DNA kan niet gerommeld worden, er is altijd te herleiden wie de vader en moeder zijn, omdat al mijn ouderdieren getest zijn bij Orivet.
DNA certificaten blijven in mijn bezit, u mag (contractueel, net als met mijn Cavalierpups) niet fokken met mijn/uw Cavapoo zonder mijn schriftelijke toestemming.
Om dat, indien nodig, te kunnen controleren, kan ik hun DNA profiel laten checken.
Overweegt u heel serieus een nestje, dan kunt u contact met mij opnemen, zodat we dat samen kunnen bespreken.

Hoe ik erbij kwam om de Cavapoo te gaan fokken?

Ik ben Cavalier fokker, verliefd op het ras en net als mijn collega’s al jaren bezig met de gezondheidsonderzoeken.
Ik heb nog nooit problemen gehad met Syringomyelie, maar wel met de hartruis.
Een internist zei; “Eigenlijk zou de Cavalier met een ander hartgezonder ras gekruist moeten worden.”
Maar dat is nog niet zo simpel, want een stamboom krijg je dan nooit weer.

Een tijd later vroeg iemand of ik er weleens aan gedacht had de Cavalier met een Poedel te kruisen. Ik moest heel hard lachen, want ik had niks met de poedel, kende ze niet en heb ze altijd buxushondjes genoemd.
Toen zei ze, maar je hebt vast nog nooit een foto gezien van de Cavapoo. Nee dat had ik natuurlijk niet, ik hield me niet bezig met andere rassen en/of kruisingen. Ik kende ook niemand in mijn directe omgeving met een Poedel. Toen liet ze me de foto’s zien. Ik was meteen verliefd, wat een prachtige knuffelhond!

Ik ben naar huis gegaan en heb meteen alles uitgezocht. Ik ben iemand die niet zomaar ja of nee zegt, zonder er goed over na te denken. Wat een prachtige kruising, zowel op gezondheid als op karakter en uiterlijk.
Het was een geweldig idee, maar ik heb het laten vallen. Het zou betekenen dat ik daarvoor een nestje Cavaliers moest overslaan en gezien mijn liefde voor de Cavalier, had ik dat er niet voor over.

Een jaar later werd Ziva onverwacht vroeg loops. Niet vreemd bij haar, want ze heeft steeds een onderbroken loopsheid en dus ook geen regelmaat. Dus snel een afspraak bij de internist gemaakt voor de Hartauscultatie.  Ze kreeg een gradatie 1, want de internist hoorde iets, geen ruisje maar helemaal vrij was het niet. Er zijn 5 gradaties, van vrij t/m ernstig. En omdat er geen ruis was en ze dus niet hartziek was (sterker nog, bij een second opinion was niks te horen), mocht ze gewoon pups krijgen.

Ik deed de Cavaliertoets bij de Raad van Beheer voor dek-toestemming, maar ik kreeg geen toestemming. Vreemd, nog een keer alle data van de gezondheidsonderzoeken en andere gegevens ingevuld, maar weer geen toestemming. Ineens wist ik het.
Uit het fokreglement van de Cavaliervereniging;

“Elk potentieel fokdier met een leeftijd van minder dan 5 jaar met een hartruis wordt uitgesloten voor de fok, tenzij er met een hartecho uitgevoerd door een veterinair cardioloog  of radioloog (hetzij met Nederlandse registratie hetzij Europees/Amerikaans geregistreerd) wordt aangetoond dat de hartruis het gevolg is van een niet erfelijke hartaandoening. Dieren met een hartruis ontstaan op of na de leeftijd van vijf jaar worden niet uitgesloten voor de fok, mits ze na de leeftijd van 4 jaar minstens 1 maal zijn gecontroleerd en hartruisvrij zijn bevonden door een gediplomeerd veterinair internist of veterinair cardioloog”

Ziva was op dat moment 5,5 jaar. Het jaar daarvoor was de auscultatie nog geldig, daardoor had ik geen “vrije” uitslag op de juiste leeftijd.
Ik was boos op mezelf en verdrietig omdat juist Ziva, die de liefste mama van allemaal is, geen pups meer mocht. De gezondheidsregels zijn er niet voor niks en ik heb er altijd achter gestaan, ook op dat moment, het was immers mijn eigen schuld!

Opeens zei mijn man, “Waarom kies je dan nu niet voor een Cavapoo nestje?”
Tja, Ziva was immers niet uitgesloten vanwege gezondheid, maar op basis van een ontbrekend gezondheidsdocument.
Omdat ik het jaar daarvoor al zoveel had uitgezocht, hoefde ik nu alleen maar contact leggen met een Poedelfokker en was het zo geregeld.

Onze prachtige Elsa is uit het 1e nestje geboren, wat een geweldig Naturas!
Een mix van het knuffelbare uiterlijk en het geweldige, slimme en vooral sociale karakter.

Ik ben nog steeds blij met mijn keus.
Ik kan mensen gelukkig maken die de Cavalier niet meer aandurven vanwege de gezondheid, we hopen natuurlijk dat de Cavapoo de ras-typische ziektes niet heeft. Met de Hybride kruising, dus zuiver Cavalier x Poedel, zou die kans een stuk kleiner moeten zijn. Maar dat zal in de toekomst moeten blijken.
Maar ook mensen die vanwege het weinig tot niet verharen de keus maken.
De Cavapoo zou voor mensen geschikt kunnen zijn die allergisch zijn, vooral de F1b, maar ik durf daar geen uitspraken over te doen en neem er ook geen verantwoording voor.

De karakters van de Cavalier en Poedel liggen dicht bij elkaar. De Cavalier is wat rustiger en minder zenuwachtig. de poedel is wat meer onzeker, ze hebben wat meer moeite met alleen zijn en zindelijk worden, maar zijn wel slimmeriken. Trainen met een poedel is absoluut super.
Als u de moeite heeft genomen om de 1e paar weken veel tijd en aandacht te hebben om een vertrouwensrelatie op te bouwen, dan doen ze alles graag voor en met u.

Tot nu zijn er veel verschillende maten geboren, toy en dwerg maten, van 3,5 tot 9,6 kg. Het maakt niet uit of je een toy of dwerg reu gebruikt. De maat van de mama is bepalend.
Ook qua vachten worden er in elk nestje verschillende types geboren. Pups die rond 7/8 weken nog vrij glad zijn kunnen de doodle vacht nog krijgen.
Dit betekend dat ik u niet met zekerheid kan zeggen hoe groot de pup zal worden en welke vacht het gaat krijgen.

Bij mijn keus voor een combinatie hou ik geen rekening met kleur, maat of vacht, wat er geboren wordt kan ik plaatsen, ik fok niet op “bestelling”.
Ik vind ze allemaal fantastisch en een kadootje dat ik ze de 1e weken van hun leven mag verzorgen.

We fokken alleen de zuivere en 2e generatie, de 3e kan niet vanwege het tekort aan verantwoord gefokte reuen. We zijn met een select groepje fokkers bezig hoe we dat kunnen bereiken. Maar dat gaat nog wel wat jaartjes duren.
Op dit moment is onze grootste zorg de broodfok. Ze proberen al tijden aan onze pups te komen, walgelijk! Waarom? Omdat zij geen stuiver uitgeven aan gezondheidsonderzoeken.
Dat geeft meteen aan, waar u op moet letten als u het onderscheid wilt weten tussen verantwoordelijk gefokt of broodfok.
Openheid!!! Geen kosten vooraf en volledige inzage!
U beledigd mij niet als u erom vraagt, sterker nog, ik ben blij dat u weet wat belangrijk is!

Gelukkig komen de meeste mensen natuurlijk vanwege de geweldige combinatie van karakters en hun prachtige uiterlijk!

Share This: